Zoeken
 • Femmy Grömmel-Boersma

Meer ruimte in mijn hoofd: Mijn eigen meditatie challenge

Bijgewerkt: 30 aug 2020

Hoe graag ik zelf ook werk met mindfulness: de afgelopen tijd is mediteren er niet van gekomen. In mijn dagelijks leven let ik erop het hier en nu te eren, bewust te handelen en niet te vervallen in piekergedrag. Maar een (mindfulness)meditatie… dat is lang geleden.

Tijdens mijn zwangerschap had ik - naast dat ik ook sneller moe was - best wat energie over. Ik ging liever naar Crossfit dan rustig op mijn matje zitten. Na mijn bevalling lag mijn prioriteit bij mijn dochter W. Ondertussen ben ik 9 maanden verder. Het is tijd. Ik wil weer aan de slag met mediteren.


Een nieuwe gewoonte eigen maken

Ken je dat, dat je precies weet dat iets zo goed voor je is, maar dat je er elke keer niet aan begint? Ja, misschien een keer, maar dat het niet lukt om er een gewoonte van te maken? Een deel van mijn werk is het aanleren van psychisch gezonde gewoontes. Ik kan het mezelf precies vertellen: begin met een klein doel, visualiseer het doel/maak het concreet, neem een vast moment in de dag, een vaste plek, complimenteer jezelf wanneer het is gelukt, bedenk dat alle begin moeilijk is, etc. etc.


Ik heb mijn nieuwe meditatie-gewoonte bijna volledig duidelijk:

Mediteren starten:
- Ik ben 15 minuten stil, begin met 5 minuten mediteren.     
- Wanneer het weer het toelaat, zit ik buiten met thee.
- Ik begin met een 15 minuten meditatie van Eckhart Tolle, een spiritueel leraar die mij de laatste tijd inspireert. 
- Na afloop schrijf ik een stukje over mijn ervaringen die avond. Dan complimenteer ik mezelf bewust omdat ik ben gaan zitten.
- Ik mediteer elke dag doordeweeks 
- … Welk moment in de dag?                   

Mijn knelpunt zit ‘m in mijn agenda

Met de komst van dochter W en een volle werkagenda vind ik het lastig om één vast moment in de dag te kiezen. ’s Ochtends ben ik blij dat ik nog even kan slapen. Overdag ligt mijn prioriteit bij werk en W. ’s Avonds houd ik van quality time met mijn man A en sporten. Tussendoor valt er - oh zo charmant - altijd wat op te ruimen met een kruipende baby.


Ik heb de steun gezocht in deze blog. Mijn stok achter de deur. Ik heb een moment in de dag gekozen:

- Wanneer ik W op bed heb gebracht. 

Na afloop van de meditatie schrijf ik een paar regels over mijn ervaringen. Elke maandag stuur ik een blog met een update. Deze blog bereikt een klein clubje mensen dat rondkijkt op mijn site. Mogelijk vind je het leuk om naar aanleiding hiervan, je eigen ervaring te delen. Dat kan via het contactformulier (ga naar Contact). Voor mij geldt nu: “beginnen Boersma!” en tot volgende week.


Groeten,

Femmy