Zoeken
  • Femmy Grömmel-Boersma

Week 2 Meditatie challenge | Even stilstaan

Bijgewerkt: 30 aug 2020

Ik besluit voor deze week 10 minuten te gaan mediteren. Ik bemerk dat ik zin heb om te gaan mediteren. De gedachte alleen al vult mijn longen met lucht. Maar werkelijk gaan zitten tussen de bedrijven door is deze week wat lastiger gebleken. De adrenaline van week 1 dooft wat uit en mijn zelfdiscipline moet het overnemen. Het helpt wel om te weten dat ik deze blog wil schrijven. Fijne stok achter de deur!

Maandag | Los van mijn rollen

Na nog wat opruimwerk ga ik zitten de bank. Met een rechte rug. Ik kan het voelen: ik heb een alerte houding nodig om niet in slaap te vallen. Ik vind op You Tube al snel een meditatie van Mooji. Ik ken hem niet, maar ik vind het leuk om nieuwe meditaties te ontdekken.

Mooji praat aan 1 stuk door tijdens de meditatie. Instrueert me om alle rollen die ik aanneem (partner, moeder, vriendin, psycholoog, etc.) los te laten. Echt jezelf ‘leeg’ te maken. Tot het enige wat overblijft puur bewustzijn is.

Op een gegeven moment word ik gestoord door visite aan de deur. 18 minuten meditatie zijn voorbij gevlogen. Mijn waarneming voelt helder en alert wanneer ik mijn ogen open doe. En wat ‘lichter’ zoals hij ook zegt. Week 2, kom maar op!




Dinsdag | Tussen het tv kijken door

De tv staat aan. De persconferentie is voorbij. We hebben laat gegeten. Ik zit ondertussen verwikkeld in een nieuw programma. Ondertussen bedenk ik me ineens: “mediteren mediteren!” Aii, om 20.30uur start een nieuw programma wat ik nu graag wil zien. Maar ik ga ervoor.

Eenmaal in meditatie voelt het prettig. Ik kies Ademruimte, mijn alom bekende korte favoriet. Heel gek, in zo’n korte tijd - terwijl de tv nog aanstaat - voelt het alsof ik meer lucht krijg. Alsof de lucht zuiverder wordt. Ik open mijn ogen en ga verder met mijn avond.

Woensdag | Met werk in/aan mijn hoofd

Dochter W ligt op tijd op bed. Ik zit buiten. Alle kansen liggen er voor een ontspannen meditatie. En toch kan ik maar moeilijk gaan zitten. Het werk heeft zich opgestapeld en het is druk in mijn hoofd met to do’s. Ik geef me over aan mijn werk en besluit daar precies een uur voor te nemen.

Na het uur ben ik blij dat ik weer ruimte in mijn hoofd heb. Tegelijkertijd ben ik ook moe en voelt het alsof het mediteren 'nog even moet'. Op You Tube vind ik een meditatie van Thich Nhat Hanh (Calm – Ease)… En het blijkt prachtig! Zijn warme stem voert me mee. Geeft simpele en waardevolle instructies. Het voelt alsof hij op dat moment met me meedoet.

Ik ben zomaar 20 min verder en verval ineens in een nieuw You Tube filmpje. Heel ontspannen met mijn ademhaling ga ik door met de avond.




Donderdag | Terug naar het strand

Vanavond is het Leesclubavond. We spreken af op het strand. Genoeg ruimte en wat een sfeer! De meesten van ons kennen elkaar van een eerdere mindfulnessgroep. Twee van onze groepsleden gaan door een moeilijke tijd en kunnen er daarom niet bij zijn. We besluiten eerst een meditatiemoment te nemen waarbij we hen in gedachten nemen.

Ik sluit mijn ogen, maar doe ze tijdens de laatste minuten van de meditatie open: even een momentje nemen met het meer en de ondergaande zon. Wat een mooi begin! Ik heb een heerlijke avond en we verlaten het strand pas als het donker is.

Vrijdag ­| Einde van de week

Het weekend kickt in. Ik zit buiten en geniet van een aardige wind die voor verkoeling zorgt. Ik heb zin in een moment voor mezelf en zet de meditatie van Thich Nhat Hanh opnieuw aan.

Eenmaal zittend ‘land’ ik niet echt in de meditatie. Ik heb alle tijd en ruimte en juist bemerk ik dat ik geen zin heb. Ik blijf zitten met dit gevoel en het voelt als ‘volhouden’. Dat is oké en na 10 minuten zet ik ‘m uit. Het is weer mooi geweest voor deze week.

Tot volgende week!

Groet,

Femmy