Zoeken
  • Femmy Grömmel-Boersma

Week 3 Meditatie Challenge | Het is wat het is

Ik had een volle week. Mooie dingen, maar veel regelen en druk in de weer. Je ziet dan ook dat het mediteren maar drie keer gelukt is.

Ik heb daarmee geworsteld: als de tijd er even niet is, hoe erg is het dan dat je niet mediteert? Ik heb bedacht om het op een ander moment in te halen of in het weekend door te gaan. Maar puntje bij paaltje voelde dat als “vervelend” en “moeten”. Geen associaties die ik nodig heb bij het opbouwen van een nieuwe gewoonte.

Het is wat het is. Dat is het dan. Die gedachte voelt meer ontspannen. Én: ik ben enige faalgevoelens aan het verdragen 😊.

Maandag| N’est pas de la méditation

Helaas! Ik heb niet gemediteerd. Er kwam iets belangrijks tussen waardoor ik na het op bed brengen van W meteen bezig was. Ik heb er later op de avond wel over nagedacht, maar het laten gaan.

Dinsdag | Mantra fluisteren

Ik zette Mooji aan op You tube voor een korte meditatie. In de meditatie vroeg hij me de mantra “pure awareness I am” steeds opnieuw te zeggen. Ik zat op de bank, mijn man A ernaast. Om hem niet te veel te storen, ben ik het gaan fluisteren.

Rationeel ernaar kijkend zou ik verwachten dat de betekenis van een zin afneemt wanneer je hem herhaalt. Herhaal het woord “citroen” maar eens een halve minuut 😊. Het bleek nu niet het geval. Ik moest rustig mee praten met Mooji. Het praten hield me in het hier en nu. Het rustige tempo maakte dat ik wel kon blijven nadenken over wat ik zei.

Uiteindelijk was 5 minuten chanten te korten om echt een effect te voelen. Dat zei Mooji trouwens ook. Het lijkt me wel een opgave om het langer te doen. Ik zet ‘m op mijn lijstje om eens te gaan proberen.


Woensdag | Mediteren met A erbij

Ik zit op de bank en mediteer met Calm – Ease van Thich Hhat Hahn. Koptelefoon op. Mijn man A zit ook op de bank. Later bedenk ik me: A is al aardig gewend aan deze nieuwe gewoonte!

A is de nuchterheid zelve in de zin van spiritualiteit. Hoewel hij mij hierin steeds meer respecteert, kan hij echt nog wel eens ronduit zijn mening geven. En ik heb niet altijd zin in een discussie. Maar nu zitten we hier samen op de bank en hij kijkt er niet eens van op. Eigenlijk van begin af aan niet. De vrees voor een discussie zat alleen in mijn hoofd.

Ik voel me na afloop extra lekker: de meditatie doet zijn werk en ik voel me verbonden met A.

Donderdag | Op bezoek bij vriendin B

Deze vrije middag was ik al vroeg aan het koken. Voor onszelf en voor vriendin B die een intensieve tijd doormaakt. Ik heb uiteindelijk twee hartige taarten gebakken waarvan ik één z.s.m. in de auto wilde zetten zodat B en haar vriend nog een redelijk warme hap zouden hebben.

Eenmaal een tijdje bij B bedacht ik me: “ach, nu heb ik weer niet gemediteerd”. Ik zei dat tegen B - zelf ervaren met meditatie – en zij zei een beetje grinnikend iets in de trant van: “maar je bent nu toch ook goed bezig met eten brengen?”

Het was lekker om haar ‘zegen’ te krijgen. Maar haar woorden hielpen me ook met overgave: soms lukt het even niet om stil te staan in een druk bestaan. Niet elke activiteit is voor mij geschikt voor ‘overgave’ aan niet mediteren. Maar ik had deze avond met B en haar vriend niet willen missen.


Vrijdag | Bezinning

In de middag kwam mijn lieve vriendin M met haar gezin op bezoek. Zij zijn op vakantie in Friesland deze dagen. Wat een heerlijke middag weer! Na samen gegeten te hebben, namen we afscheid en ging W op bed. Alles werd later natuurlijk, maar eenmaal op de bank was ik vastberaden: ik sluit de week wel af met meditatie.

Ik heb Mooji aangezet, omdat hij zoveel praat tijdens de meditatie: met een vol hoofd kan ik hem dan goed volgen. Uiteindelijk pakte het me niet echt, kon ik niet helemaal bij hem aanhaken. Dat was oké, ook dat is wat het is. Het werd wel een fijn bezinningsmoment na een heerlijke dag en een drukke week. Ik keek even heel bewust mijn huiskamer rond en ging daarna met A lekker in de relax-stand.

Tot volgende week en stuur je reacties en opmerkingen via het contactformulier!

Groeten,

Femmy